Übersicht
RTL Nederland
Hi. Wij zijn RTL Nederland.

Welkom bij RTL Nederland, het grootste allround commerciële tv- en entertainmentbedrijf van het land. RTL brengt entertainment, drama, nieuws en sport van het hoogste niveau, waar dagelijks miljoenen mensen van genieten. 

Grote kans dat je bij RTL direct denkt aan onze tv-zenders, RTL 4, RTL 5, RTL 7, RTL 8 en RTL Z, waarmee we in veel Nederlandse huiskamers dagelijks aanwezig zijn. Maar RTL is meer dan tv alleen. Zo zijn we door onze streamingdienst Videoland – met ruim 1,3 miljoen betalende abonnees - de veelgebruikte weer-app Buienradar en het online platform RTL.nl één van de grootste spelers op de Nederlandse digitale markt. Ook bieden we drie digitale themakanalen: RTL Lounge, RTL Crime en RTL Telekids. 

Volg het nieuws terwijl het gebeurt

Al vanaf de start van RTL in Nederland in 1989 houdt het RTL Nieuws iedereen op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de wereld. Onafhankelijk en betrouwbaar nieuws van de beste journalisten. Inmiddels 24 uur per dag via de app en de site, maar natuurlijk ook in de dagelijkse nieuwsbulletins op RTL4, met het Half Acht Nieuws als belangrijkste uitzending. Daarnaast is er RTLZ, de zender met nieuwsupdates, breaking news en nieuws uit de financiële wereld en maakt de redactie van EditieNL dagelijks een journalistiek magazine met een eigen kijk op het nieuws. 

Maatschappelijke thema’s

Dagelijks zijn we bij RTL bezig met het maken en uitzenden van talloze programma’s. Daarin willen we iedereen in Nederland representeren, zowel voor als achter de schermen, en hebben we het doel onze programma’s op een verantwoorde manier te maken. We voelen ons namelijk onderdeel van heel Nederland en zien voor onszelf een grote verantwoordelijkheid. Daarom zijn voor ons diversiteit, inclusie en duurzaamheid belangrijke thema’s.

Nationaal en internationaal

Het hoofdkantoor van RTL Nederland en het kantoor van salesorganisatie Ad Alliance zijn gevestigd in Hilversum. Bij RTL Nederland werken meer dan 800 mensen iedere dag met enthousiasme en betrokkenheid.

RTL Nederland is 100% dochter van RTL Group, Europa’s grootste tv-, radio- en productiebedrijf. RTL Group is voor 75,1 procent in handen van het internationale mediaconcern Bertelsmann.

Brand portfolio
Laatste persberichten
Mediapact Respectvol Samenwerken

De audiovisuele sector bundelt haar krachten tegen (seksueel) grensoverschrijdend gedrag en voor een sociaal veilige werkomgeving binnen de media-industrie. EMG, NEP, NPO, NCP, RTL en Talpa Network hebben hiertoe het initiatief genomen en een gezamenlijk convenant ondertekend, we noemen dit het 'Mediapact Respectvol Samenwerken'.

Meer over

Kijkwijzer waarschuwt ouders en opvoeders tot welke leeftijd een tv-programma of film mogelijk schadelijk kan zijn voor kinderen. RTL is aangesloten bij het NICAM, het instituut dat verantwoordelijk is voor de ontwikkeling en uitvoering van de Kijkwijzer. We vinden het belangrijk dat ouders en kinderen goede informatie krijgen zodat zij zelf maatregelen kunnen treffen om kinderen te behoeden voor content waar ze nog niet aan toe zijn. Om die reden classificeren we alle programma’s en voorzien we alles wat we uitzenden van Kijkwijzer-pictogrammen: een leeftijdsaanduiding (alle leeftijden, 6 jaar, 9 jaar, 12 jaar, 14 jaar en 16 jaar) en de reden van het advies (geweld, angst, seks, discriminatie, drugs- en/of alcoholmisbruik en grof taalgebruik).

Moment van uitzending
Bij het uitzenden op televisie houden we rekening met het uitzendtijdstip. Programma’s met de classificatie alle leeftijden, 6 en 9 jaar mogen op elk moment van de dag worden uitgezonden. Programma’s met een 12, 14 en 16 jaar classificatie worden vanaf 20.00 uur uitgezonden. Programma’s met de classificatie 18 jaar zijn pas na middernacht beschikbaar.

Goed geïnformeerde keuze
We vinden het belangrijk dat ouders goed geïnformeerd kunnen besluiten of ze hun kinderen naar een tv-programma of film laten kijken. Daarom geven we voor het uitzenden van de programma’s het Kijkwijzer-advies duidelijk aan in beeld. Ook zorgen we ervoor dat onze programmering is afgestemd op de doelgroep van dat moment. Daarnaast heb je de mogelijkheid om een kinderslot in te stellen. Meer informatie hierover vind je op de site van je tv-aanbieder.

Wanneer je vragen of opmerkingen hebt over Kijkwijzer kun je terecht op kijkwijzer.nl.

Zo'n 1,5 miljoen mensen in Nederland zijn doof of slechthorend. Via ondertiteling kunnen zij toch genieten van programma’s bij RTL en Videoland. We vinden de toegankelijkheid van onze programma's belangrijk en onze inspanningen zijn erop gericht om steeds meer en betere ondertiteling te kunnen bieden.

Voor de volgende programma’s is ondertiteling beschikbaar:

  • Alle primetime Nederlandstalige programma’s bij RTL 4 en RTL 5 (dagelijks, van 17:00 uur tot 23.00 uur) en de UEFA Champions League voetbalwedstrijden bij RTL 7 zijn voorzien van ondertiteling voor doven en slechthorenden via TT888.
  • Live nieuws- en actualiteitenprogramma’s zoals EditieNL, RTL Boulevard, de avonduitzendingen van RTL Nieuws bij RTL 4, 112 Vandaag bij RTL 5 en verschillende talkshows zoals Jinek, Beau, Renze en Humberto worden live ondertiteld via TT888.
  • Alle Videoland Originals zijn voorzien van ondertiteling voor doven en slechthorenden, te raadplegen via het menu op de detailpagina van de film of aflevering.
  • Aangekochte internationale films, series en documentaires bij RTL en Videoland zijn voorzien van reguliere ondertiteling in de Nederlandse taal.

Technologie
De ondertiteling van RTL-programma’s wordt verzorgd door gespecialiseerde, externe ondertitelpartijen. Deze partijen werken voor alle contentaanbieders in de Nederlandse markt. Samen met de ondertitelpartners, ervaringsdeskundigen en belangenverenigingen volgen we de technologische ontwikkelingen en kijken we hoe we de ondertiteling steeds sneller, kwalitatiever en accurater kunnen maken. Zo testen we momenteel de inzet van AI.

Live ondertiteling
Het ondertitelen van live programmering is arbeidsintensief en complex en gebeurt niet eerder dan de uitzending zelf. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van spraakherkenning in combinatie met handmatige correctie. Deze techniek is nog in ontwikkeling en kent verschillende beperkingen. Ook de aard van de programma’s, waarin dialogen elkaar in snel tempo opvolgen, kunnen voor de nodige uitdagingen zorgen. Daarom kan het voorkomen dat de ondertiteling enkele seconden achterloopt of niet helemaal accuraat is.

Waar te vinden?
Voor de hierboven genoemde RTL-programma's is ondertiteling voor doven en slechthorenden in te schakelen via Teletekstpagina 888. De beschikbaarheid van deze ondertiteling is te herkennen aan het icoon van een oortje met de cijfers 888. Reguliere ondertiteling wordt standaard aangeboden bij niet-Nederlandstalige of slecht verstaanbare content. Bij Videoland staat op de detailpagina van een film of aflevering een ondertitelpictogram. Hier zijn de verschillende opties voor ondertiteling te raadplegen en te activeren.

Wij voelen ons onderdeel van heel Nederland. Dat wat jou bezighoudt, houdt ook ons bezig. Dat betekent dat we maatschappelijke discussies, trends en ontwikkelingen in de samenleving aandachtig volgen. Wij vinden het belangrijk om altijd ruimte te bieden aan verschillende standpunten en meningen. We luisteren, praten waar nodig mee en voeren waar mogelijk aan, zodat we actief bijdragen aan een diverse en representatieve beeldvorming in de media.

Zo besloten we in 2016 bijvoorbeeld om Zwarte Piet te verruilen voor de Schoorsteen Piet. Juist om de traditie in ere te houden op een manier waarbij alle kinderen in Nederland zorgeloos kunnen genieten van het Sinterklaasfeest. Ook de beweging omtrent ongelijkheid, racisme, discriminatie en stereotypering wordt bij ons dagelijks gevolgd en besproken. Het is van invloed op onze werkwijze en de keuzes die we maken. Iedereen moet zich veilig en gehoord voelen en er is geen plaats voor racisme en discriminatie bij RTL.

De weg naar een meer representatief media-aanbod vereist én verdient continue aandacht. Er gaat veel goed, maar we hebben ook nog veel te winnen en te leren. Onze ervaring is dat concrete acties en in gesprek gaan de beste manier zijn om vooruit te komen. Die gesprekken voeren we met elkaar en met makers buiten RTL. Daardoor begrijpen we steeds beter wat er nodig is om programma’s te maken die divers en inclusief zijn.

We zijn terughoudend om zomaar aanpassingen te doen in bestaande programma’s of om ze te verwijderen van onze platforms, omdat we daarmee ook de kans op het gesprek wegnemen. Liever nemen we onze inzichten mee naar nieuwe programma’s, waarin we nieuwe verhalen kunnen vertellen en nieuwe rolmodellen kunnen creëren. Programma’s waarin iedereen zich kan herkennen en waaraan iedereen plezier beleeft.

Het is onze missie om programma’s te maken die jou raken in hoofd en hart. Het maakt daarbij niet uit wat jouw achtergrond is, welke opvattingen je hebt of hoe je jezelf identificeert. RTL is er voor iedereen in Nederland.

Meer informatie over de Kijkwijzer, ondertiteling en de mediacode van RTL vind je hier.

Lees hier meer over stereotypering in programma's.

Bekijk hier de mediacode van RTL.

Saleshuis Ad Alliance

Ad Alliance is de sales organisatie van RTL in Nederland. Het saleshuis is in 2020 opgericht en bundelt de krachten van sterke mediaspelers zoals Warner Bros Discovery, Paramount, Disney, We Are Era, Ziggo Sport en RTL. Vanuit deze netwerkgedachte gaat Ad Alliance als bondgenoot tot het uiterste en is het dé plek waar de media-euro het beste is besteed.

Management
Neem contact op met

Bezoekadres
Barend en Van Dorpweg 2 (Media Park)
1217 WP Hilversum
035-6718718

Postadres
Postbus 15016
1200 TV Hilversum
customercare@rtl.nl